Ny naturbase: Undervisningshus, udsigtspunkt og udstyrsbank i ét

24. august 2018

En ny naturbase midt i Naturbydelen Ringkøbing K’s smukke og fjordnære natur skal være en attraktion for skoler, foreninger, beboere og besøgende i Vestjylland året rundt. Forslaget til naturbasen bliver præsenteret ved et åbent brugermøde den 5. september.
Ringkøbing får nu en ny attraktion, hvor man kan lære om naturen, være aktiv, nyde udsigten til fjorden, holde et hvil på sin gåtur eller spise en madpakke i læ for vind og vejr hele året rundt.

Attraktionen er en nyskabende naturbase i Naturbydelen Ringkøbing K, der både i udtryk og indhold adskiller sig fra andre naturbaser i området. Forslaget til basen er udarbejdet af Naturbydelen Ringkøbing K i samarbejde med arkitekter fra N+P Arkitektur og Ringkøbing-Skjern Kommune efter workshops og dialog med skoler, foreninger og andre potentielle brugere af naturbasen i kommunen.

- Den bynære placering er i sig selv usædvanlig. Og for at gøre naturbasen til en attraktion for mange forskellige typer brugere hele året rundt, foreslår vi at indrette naturbasen med en række faciliteter og udstyr, som man ikke finder i andre naturbaser i området, siger Peter Kjølby, projektdirektør i Naturbydelen Ringkøbing K.

I den ene del af basen kommer der et lokale med brændeovn og tekøkken, der bl.a. kan bruges til undervisning. Under tag er der også planlagt et udekøkken, en gasgrill, toiletter og en grejbank, der fx kan indeholde fiskeudstyr, kikkerter og spil. Ude i det åbne, men som en integreret del af basen, kan der være en stor bålplads. På toppen af naturbasen bliver der en udkigsplatform, hvorfra man kan nyde en 360-graders panoramaudsigt til fjorden, byen og den store sø i Naturbydelen.

Ude og inde smelter sammen

Arkitektonisk er der gjort meget ud af, at den godt 500 m2 store og 7,5 meter høje naturbase vil falde naturligt ind med det omkringliggende landskab. 

Basens store grunddæk bliver hævet en smule fra jorden, så naturen kan vokse helt tæt på og ind under bygningen. Taget bliver begrønnet med sedumurt, så det visuelt falder sammen med naturen, når man ankommer til naturbasen fra Ringkøbing by. Og bygningen bliver beklædt med cedertræslister, der over tid vil fremstå sølvgrå og få den til at smelte sammen med det omkringliggende landskab. 

Men det er ikke kun basens udvendige udtryk, der skal få den til at smelte sammen med naturen. Derfor får det aflukkede lokale store vinduespartier, så der er tæt kontakt med naturen både sommer og vinter. 

- Når du bruger Naturbasen, skal du opleve at være midt i naturen, selv når du er indendørs, siger Peter Kjølby.

Åbent brugermøde

Forslaget til naturbasen bygger på dialog og workshops med skoler, foreninger og andre mulige brugere af naturbasen, som Naturbydelen i 2016 inviterede til at komme med ønsker til naturbasens indretning, faciliteter og udstyr.

Siden da har Naturbydelen arbejdet videre med de mange gode input. Den 5. september kl. 17-19 inviterer Naturbydelen til et åbent brugermøde i Rådhushallen på Ringkøbing-Skjern Rådhus. Her kan alle – både dem, der tidligere har bidraget til forslaget og andre potentielle brugere - se resultatet af dialogen. Deltagerne kan også komme med kommentarer og forslag til, hvordan naturbasen kan komme til at fungere endnu bedre og hvordan de eventuelt kan bidrage til at drive Naturbasen. Alle input bliver overvejet, inden det endelige projekt vedtages.

Alle er velkomne til brugermødet, men tilmelding er nødvendig og skal ske til Gitte Rydal, grd@realdaniabyogbyg.dk. Husk at skrive, hvem og hvor mange I kommer.

Naturbasen ventes at blive opført i 2019.

Fakta om naturbasen i Naturbydelen

  • Grundplan: 430 m2
  • Tag: 220 m2
  • Udkigsplatform: 30 m2
  • Bygningshøjde (højeste punkt): ca. 7,5 m
  • Materialer: Cedertræ, beton, glas og sedumurt
-->